Yazar "Aldemir, Tuba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe DOĞAL AFETLER SONRASI AFETZEDELERİN BESLENMESİ: 2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ ÖRNEĞİ(İrfan TÜRKOĞLU, 2023) Aldemir, TubaDoğal afetler, özellikle de deprem gibi yıkıcı etkisi büyük olan felaketler sonrası beslenme ve gıda güvenliği açısından ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu tür acil durumlarda insanların temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak ve sağlıklarını korumak hayati önem taşımaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme; hastalıklara karşı direnci azaltırken, mevcut zorlu koşullarla mücadele etmeyi, yaşanan stres ve travma ile başa çıkmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle afet dönemlerinde doğru bir beslenme programı oluşturulması ve bu konuda toplum bilincinin artırılması afet sonrası süreçte hayatta kalmak için kritik değere sahiptir. Bununla birlikte afetlere hazırlıklı olmak ve afet sonrası beslenme ihtiyacını karşılamak için otoriteler tarafından gerekli kaynağın sağlanması da bir o kadar önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de 2023 yılı şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş ili merkezli deprem felaketi sonrası afetzedelerin beslenmesi ve beslenme ile ilgili yaşanan sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İleride yaşanabilecek afetlerde beslenme ihtiyacının hızlı ve güvenli bir şekilde karşılanması ve yaşanabilecek sorunların en aza indirilmesi açısından çalışmanın rehberlik edeceği düşünülmektedir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, katılımcılardan elde edilen veriler MAXQDA içerik analizi programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, afet sonrası süreçte depremzedelerin beslenmeyle ilgili en temel ihtiyaçlarının sıcak yemek ve gıda hijyeninin sağlanması olduğu ortaya çıkmıştır.Öğe DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE GASTRODİPLOMASİ GİRİŞİMLERİ(2023) Aldemir, TubaKüreselleşme ile birlikte insanlar daha fazla seyahat etme, farklı kültürlerle etkileşimde bulunma ve yenilikleri deneyimleme arayışı içine girmiştir. Gastrodiplomasi, yerel mutfakların ve gastronomi kültürlerinin keşfedilmesine olanak sağlayarak ülkelerin benzersiz kimliğini ve kültürel zenginliklerini küreselleşen dünyaya tanıtmalarında önemli bir araç haline gelmiştir. Kültürlerarası etkileşimde mutfak kültürünü itici güç olarak kullanarak, ülke tanıtımı ve marka imajını geliştirmeyi hedefleyen bir yumuşak güç olarak ön plana çıkmaktadır. Mutfak diplomasisi uluslararası ilişkilerde çok eskiden beri kullanılmasına rağmen gastrodiplomasi, son yirmi yıldır hızla gelişen ve küresel anlamda dikkat çeken bir kamu diplomasisi trendi haline gelmiştir. Tayland, Tayvan, Güney Kore ve Malezya gibi orta güçte Asya ülkelerinde markalaşma, imaj oluşturma ve turizm gelirlerini arttırmaya yönelik görülmeye başlayan gastrodiplomasi faaliyetleri, zamanla birçok ülke tarafından da benimsenerek hayata geçirilmiştir. Köklü geçmişi ve çeşitliliğiyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Türkiye ise, bu yumuşak gücü kullanarak uluslararası platformda söz sahibi olma konusunda son yıllarda önemli girişimlerde bulunmaktadır. Literatür araştırmasına dayanan bu çalışmada, gastrodiplomasinin önemini araştırmak ve ortaya koymak amaçlanmıştır. Dünyada ve Türkiye’deki gastrodiplomasi örnekleri incelenmiş, Türkiye’nin uluslararası platformda tanıtımının yapılması ve marka imajının geliştirebilmesi için bu alanda yürütülmesi gereken faaliyetler ve oluşturulacak stratejiler için yol haritası çizilmiştir.Öğe Gastronomi Deneyimlerinin Tavsiye Etme Niyetine Etkisi: Turist Memnuniyetinin Aracı Rolü(2023) Genç, Koray; Aldemir, TubaDestinasyonların sahip oldukları gastronomi değerleri turistlerin seyahat tercihleri üzerinde önemli düzeyde etkilidir. Ayrıca bu değerlerin turistlerin seyahatlerini değerlendirmelerinde ve tavsiye niyetlerinde de kayda değer bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilir. Bu bağlamda gastronomi deneyimlerinin memnuniyet durumunu ve tavsiye davranışlarını etkilediği yönünde çalışmaların yapılması önem kazanmıştır. Bu çalışmada ilgili değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evreni Türkiye seyahati gerçekleştiren turistlerden oluşmakta iken 233 turistten oluşan örneklemden veri elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS ve Smart-PLS programları vasıtasıyla analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre turist memnuniyeti tavsiye niyetini etkilemektedir. Ayrıca gastronomi deneyimlerinin hem turist memnuniyeti üzerinde hem de tavsiye davranışında belirleyici rolü tespit edilmiştir.Öğe Gastronomy-themed recreation activities(Peter Lang Publishing Group, 2024) Aldemir, Tuba[No abstract available]Öğe Pandemi Sonrası Dönemde Gençlerin Değişen Beslenme Alışkanlıkları(2022) Aldemir, TubaBu çalışmada Covid-19 salgınının üniversite öğrencilerinin yeme-içme alışkanlıkları ve beslenme şekilleri üzerine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Salgının ortaya çıkmasıyla birlikte kişilerin yaşam tarzlarının yanında beslenme alışkanlıklarını da çok fazla etkilendiği tartışılmazdır. Özellikle zamanlarının çoğunu okulda geçiren ve bu dönemde beslenme ihtiyaçlarını dışarıda karşılayan öğrencilerin eve kapanmasıyla birlikte bu alışkanlıklar değişmiştir. Farklılaşan beslenme düzeni, salgının gücünün zayıflamasıyla pek çok kişi de kalıcı hale gelmiştir. Bu çalışma pandemiyle birlikte değişen koşullarla ilgili birincil veri kaynaklarından alınan verilere dayandığı için literatür açısından önem arz etmektedir. Çalışmada araştırma evreni ve örneklem olarak aşçılık ön lisans öğrencileri seçilmiş, saha araştırması sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmış ve mülakat yöntemi kullanılarak öğrencilerin görüşleri alınmıştır. 34 aşçılık öğrencisinden elde edilen veriler MAXQDA nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçların daha net görülebilmesi amacıyla görsel analiz metotlarından faydalanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre katılımcılar beslenme alışkanlıklarını en çok akşam ve yemek temalarıyla ilişkilendirmiş; birbiriyle yoğun ilişkili olan diğer temalar ise karbonhidrat ve protein olmuştur.Öğe PRESENCE OF LEGIONELLA PNEUMOPHILA IN TAP WATER AND ITS IMPORTANCE FOR PUBLIC HEALTH(2024) Çakmak, Ömer; Aldemir, Tuba; Ergene, Erdi; Acaröz, Ulaş; Acaröz, Ulaş; Arslan Acaroz, Damla; Arslan Acaroz, DamlaLegionella pneumophila is one of the Legionella species that has been implicated in outbreaks of Legionnaires' disease in many countries, particularly in the United States of America (USA), which is caused by tap water, resulting in severe pneumonia and a mortality rate of 7 to 10%. The majority of outbreaks were linked to buildings with plumbing systems (healthcare facilities, hospitals, large buildings, etc.) and specially designed water systems (cooling towers, fountains, showers, etc.), which are optimal sources for the growth of Legionella spp. Infections caused by L. pneumophila are more likely to be caused by hot water in showers, while L. anisa appears to be more likely to cause infections from cold water in taps. Aging municipal water infrastructure, main line outages and leaks in the system are cited as reasons for the transmission of microorganisms, which are difficult to remove from plumbing systems. In addition, climatic changes such as temperature and precipitation are other factors that contribute to the spread of Legionella spp. in water systems and expose more people to the pathogen. In 2023, the outbreak of L. pneumophila in Poland, which resulted in the death of 14 people, brought the importance of Legionnaires' disease back to the agenda. In this review; the epidemiology, transmission routes and detection methods of L. pneumophila, the most important agent of the disease, were revealed in order to prevent and control Legionnaires' disease outbreaks by searching the current literature. Also included is the treatment of Legionnaires' disease.Öğe Veganların Anadolu turlarındaki beslenme sorunları: turistler üzerine bir araştırma(2024) Aldemir, TubaBeslenme alışkanlıkları değişen yaşam şekillerine paralel olarak gün geçtikçe daha da farklılaşmaktadır. Sağlık sorunları, sağlıklı yaşam isteği ve sağlıklı beslenme kaygısı kişilerin beslenme alışkanlıklarında görülen farklılaşmanın en önemli nedenlerindendir. Hayvansal gıdalardan uzak durarak bitkisel kaynaklı gıdaları tüketmeyi ve temelde sağlıklı beslenmeyi hedefleyen vegan beslenme eğilimi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça popüler hale gelmiştir. Anadolu’nun coğrafi konumu, iklim özellikleri ve yüzyıllarca ev sahipliği yaptığı çok çeşitli medeniyetlerin ve toplulukların bir yansıması olan sahip olduğu zengin mutfak kültürü gastro turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Ancak Anadolu mutfak kültürünün hayvansal gıdalarca zengin olması, bölgeye düzenlenen turlara katılan vegan turistlerin beslenme konusunda birtakım sorunlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Bu çalışmada yıl boyunca çok fazla turist çeken Anadolu coğrafyasını ziyaret eden vegan turistlerin beslenme konusunda karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmanın deseni oluşturulurken durum çalışması tercih edilmiş, kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak daha önce Anadolu turlarına katılmış olan 9 vegan kişiye ulaşılmış ve bu kişilerden mülakat yoluyla toplanan veriler analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; vegan kavramının birçok işletme ve bölge halkı tarafından hala tam olarak bilinmiyor olması ve yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde veganlara hitap eden yemeklere yer vermemesi, Anadolu’nun çeşitli bölgelerine seyahat eden vegan turistlerin yaşadığı en önemli sorunlardır.Öğe YAPAY ET ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ(2023) Çakmak, Ömer; Ergene, Erdi; Gün, Hüseyın; Aldemir, TubaAlthough meat consumption is one of the most important conditions of healthy and a balanced diet, it becomes difficult to meet the demand per capita due to the increase in the world population. The change in consumer preferences and the constant increase in the use of resources in the traditional meat production method, the supply-demand imbalance that arises makes it necessary to turn to alternative protein sources. Because; genetically modified organisms (GMOs), meat alternatives obtained from plant-based sources, and cultured meat are among the emerging ideas for meeting protein needs. Artificial meat production is presented as a potential solution to reduce the serious problems related to nutrition and public health, climate change, environmental pollution, sustainability and animal welfare originating from traditional meat production. Preparation of artificial meat production procedures, providing taste criteria, determining risk analyzes and making necessary legal arrangements are important in terms of being among sustainable food sources. At the same time, it is important to specify the advantages in the production process against the problem of trust in consumer perception due to the high cost of artificial meat and ethical and religious beliefs. This article; It has been compiled from research on the historical development process of artificial meat production, production methods, alternative protein sources, advantages and disadvantages, the future of the artificial meat industry, consumers' attitudes and concerns towards artificial meat.Öğe Yemek kurslarına katılan bireylerin memnuniyeti üzerinde yiyecek neofilisinin aracı rolü ve memnuniyetin tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisi(Balıkesir Üniversitesi, 2024) Aldemir, Tuba; Uçan Kayaalp, Berre ZeynepKişilerin daha önce bilmedikleri veya tatmadıkları yiyecekleri deneyimlemeye karşı gösterdikleri tutum, tüketim tercihleri üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. Yiyecek neofilisinin de bu duruma pozitif yönde etki ettiği ve yeni deneyimlere açık olma eğilimine katkı sağladığı görülmektedir. Bu çalışmada yiyecek neofilisinin, bireylerin yemek kurslarına katılımı üzerine olan etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Yemek kurslarına katılan 393 kişiye çevrim içi olarak uygulanan anket verilerinin analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; bireylerin yemek kurslarına katılımında yiyecek neofilisinin etkili olduğu tespit edilmiştir. Yemek kurslarında yeni yemekler deneyimlemenin bireylerin günlük hayatın rutininden kaçış isteğine, yemek kurslarının eğitimlerinde farklı mutfak kültürlerine yer vermelerinin bireylerin kültürel deneyim sağlama isteğine ve bu eğitimleri çevreleriyle paylaşmalarının bireylerin prestij seviyelerini artırma isteğine olumlu katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca yemek kurslarında yeni ve farklı yiyecekler deneyimlemenin bireylerin memnuniyet düzeyini artırdığı; dolayısıyla yemek kurslarına yeniden katılma isteğini teşvik ettiği görülmüştür.