Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ceylan, Serkan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Biyolojik etkenlerin çalışan personel üzerine etkileri ile önleme yöntemlerinin incelenmesi
    (İstanbul Esenyurt Üniversitesi, 2017) Ceylan, Serkan; Öztürk, Muhsin
    Gözle görülmeyen, küçük ve tek hücreli canlılara biyolojik etkenler (mikroorganizmalar) adı verilmektedir. Bu canlılar atmosferde, çok derinlerde, Antartika buzullarında kısacası her yerde yaşamaktadırlar. Mikroorganizmaların yaşamadığı yer bulunmamaktadır. Ellerde, giysilerde, araçlarda, evlerde, iş yerlerinde günlük yaşamın her yerinde yaşamaktadırlar. Biyolojik etkenler kimyasal etkenlere göre daha fazla öldürücüdürler. Çünkü tabiatta yaşarlar, kolaylıkla temin edilebilirler ve üretilebilirler. Biyolojik etkenler; bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar ile bunların neden olduğu toksinleri kapsamaktadırlar. Mikroorganizmalardan en çok bilinenleri bakteriler ve virüslerdir. Vücuda solunum yolu, sindirim yolu veya deriden emilimle girebilirler. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkilerler. Bunlar çoğunlukla su, toprak, bitki ve hayvanlarda yaşarlar. Biyolojik etkenlerin gözle görülmesi mümkün değildir. Bundan dolayı insanlar tarafından yeterince dikkate alınmamakta ve olabilecek riskler bilinmemektedir. Biyolojik etkenler birçok çalışanın çalışma gücünü kaybetmesine, hastalanmasına ve ölümlerine sebep olabilmektedir. Biyolojik etkenler önce güç ve kapasite kayıplarına neden olmakta ve bu da çalışanların verimliliğini çok etkilemektedir. Biyolojik etkenlere maruz kalmak, çok sık hasta olmaya ve işe gidememeye sebep olduğundan ülke ekonomisi bundan zarar görmektedir. Bundan dolayı biyolojik etkenlerle mücadele etmek çok önemlidir. Kalabalık yerlerde görev yapanlar, sağlık çalışanları, gıda, tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşanlar biyolojik etkenlere maruziyetleri en yüksek olanlardır.

| İstanbul Esenyurt Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Zafer Mahallesi, Adile Naşit Bulvarı, No:1, Esenyurt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim